Centrala termică este una dintre cele mai avantajoase soluții de încălzire a locuinței, fiind, de asemenea, și economică, întrucât utilizatorul decide cât și cum consumă. Este ușor de întreținut, oferă un confort sporit de căldură și apă caldă menajeră (în funcție de modelul ales), iar prețurile de achiziție și instalare se amortizează relativ rapid.
Însă, ca orice aparat, și centrala termică se poate confrunta cu anumite erori de funcționare. Despre acestea am vorbit, pe larg, în articolul de aici. În articolul de față, dorim să detaliem puțin cauzele care duc la o presiune ridicată în centrala termică și ce soluții aveți la îndemână.
Presiune prea mare în centrala termică. Cauze
Presiunea din centrala termică se calculează în bari și este indicat să verificați periodic acest parametru. Presiunea ideală este de 1.5 bari, însă fiți atenți ca aceasta să se situeze între 1 și 2 bari, pentru a vă asigura că centrala funcționează fără probleme.
O presiune prea scăzută a centralei este cea sub 0.8 bari, iar una prea mare este cea peste 2-2.5 bari. Atunci când observi că presiunea crește sau a atins 3 bari, nu trebuie să te panichezi, însă e bine să verifici care e cauza.
- Prezența aerului în circuitul de încălzire. Pentru a remedia acest lucru, poți opta pentru golirea instalației până când centrala atinge valoarea optimă a presiunii (1.5 bari).
- Prea multă apă în sistemul de circulație. Verifică robinetul de umplere situat în parte de jos a sistemului. E posibil să fi fost uitat deschis sau să se fi defectat. Dacă robinetul a fost uitat deschis, poți scădea presiunea prin aerisirea caloriferelor sau cu ajutorul robinetului de golire.
- Defecțiuni la vasul de expansiune. Fiecare centrală electrică are un sistem de siguranță, care este vasul de expansiune.
Vasele de expansiune sunt rezervoare construite cu scopul de a proteja instalația sanitară și de încălzire, așa încât acestea să nu fie afectate de eventualele șocuri de expansiune termică: vasul permite apei/gazului să crească în volum atunci când se înfierbântă, fără a crește presiunea din sistem. Practic, aceste rezervor are rolul unui amortizor care menține presiunea între anumite limite – previne atât creșterea bruscă a presiunii, după cum am mai spus, cât și scăderea ei bruscă.
În cazul centralei termice, atunci când celelalte cauze ale creșterii presiunii au fost eliminate, e bine să verificați dacă nu cumva membrana vasului de expansiune s-a spart (vasul este alcătuit din două camere, una pentru apă, cealaltă pentru aer, delimitate de o membrană flexibilă, care își mărește volumul pentru a regla presiunea).
Revizia la centrala termică
Orice utilizator de centrale termice are obligația ca, la o anumită perioadă de timp (2 ani), să facă revizia aparatului cu o firmă autorizată. Revizia este, practic, mentenanța centralei termice, pentru a vă asigura că totul funcționează în parametri normali și totul decurge în siguranță.
Sunt câteva etape pe care revizia/mentenanța centralei termice le presupune:
– verificarea aparatului în sine
– verificarea instalației
– corectarea eventualelor deficiențe de funcționare
– prevenirea eventualelor defecțiuni
O iarnă fără griji, o casă sigură
Nu amânați să faceți reviziile recomandate. Toate sunt pentru siguranța și confortul dumneavoastră. În afara de faptul că puteți rămâne fără căldură în plină iarnă, se pot întâmpla accidente mult mai grave, care vă pot pune în pericol.
Vă stăm la dispoziție pentru servicii de instalare centrale termice și revizii periodice la tel. 0745086450, e-mail: office@rotherm.ro sau pe pagina noastră de facebook ori pe cea de contact.