Prețul gazului și al electricității ne sperie pe toți. Este normal să ne gândim la câteva soluții pentru a economisi în acest sezon rece, însă fără a sacrifica confortul întregii familii. În acest sens, ne-am gândit la o serie de trucuri/sfaturi pe care le poți aplica în propria locuință, pentru ca valoarea facturilor la utilități să nu urce vertiginos.
Cum fac economie la căldură?
Folosește un termostat de ambient. Poți alege unul cât mai simplu sau unul cu diferite funcții de programare, însă indiferent de opțiune, cu siguranță existența unui aparat care să îți controleze temperatura în casă te va ajuta foarte mult.
Alege o temperatură confortabilă în casă, însă nu foarte ridicată. Undeva la 22 de grade ar trebui să fie suficient. Unii consideră că și o temperatură de 19-20 grade e confortabilă, aici depinde de fiecare.
Când pleci de acasă, setează o temperatură mai joasă, nu are rost să încălzești o locuință în care nu se află nimeni. În cazul acesta, ți-e util un termostat programabil și chiar unul care poate fi controlat din telefon, pentru a porni și opri căldura atunci când vrei, chiar dacă ești plecat din localitate.
Verifică dacă trebuie făcută aerisirea caloriferelor. În general, este de preferat să se facă aerisirea caloriferelor la începutul fiecărui sezon rece. Însă, aeririsirea se poate face doar la nevoie, atunci când apar unele probleme precum:
- caloriferul nu se încălzește sau se încălzește parțial;
- apar zgomote ciudate din radiator, ca și cum ar bolborosi apa.
De asemenea, se recomandă aerisirea caloriferelor atunci când s-au făcut lucrări recente la sistemul de încălzire.
Ține ușile închise în camerele pe care nu le folosești, pentru a nu pierde căldura. De asemenea, poți opta pentru a închide caloriferele sau a le seta pe minimum de căldură.
Izolează bine ușile și ferestrele. Este important să reduci pierderile de căldură, utilizând benzi/bureți special concepuți pentru izolarea ușilor și a ferestrelor. Totodată, dacă e o zi însorită, profită la maximum de ea și lasă ferestrele descoperite (dă draperiile la o parte) pentru a lăsa soarele să pătrundă în casă.
Dacă izolezi bine geamurile, ar fi cazul să faci același lucru și cu podelele, mai ales cu cele acoperite de gresie. Pune un covor grosuț peste ele, care va izola bine.
Alte lucruri de care să ții cont:
- verifică nivelul de umiditate din locuința ta – umezeala în exces accentuează senzația de frig;
- fii atent ca toate conductele să fie sigilate/izolate și să nu existe scurgeri;
- schimbă filtrele de la aparatul de aer condiționat (Aparatul de aer condiționat poate fi și o bună modalitate de încălzire a spațiului, în sezonul rece. Îți recomandăm, de exemplu, AC-ul Gree Split G-TECH INVERTER R32 – GWH12AEC).
- asigură-te că locuința ta este corect izolată;
- nu acoperi caloriferele cu haine sau pături, pentru a nu le scădea din eficiență;
- Înlocuiește băile în cadă cu dușurile, pentru a economisi mai multă apă caldă.
Dacă iei în considerare schimbarea întregului sistem de încălzire cu unul mai eficient din punct de vedere energetic, nu ezita să ne contactezi. Echipa Rotherm Grup îți stă la dispoziție cu sfaturi și soluții de încălzire potrivite locuinței și nevoilor specifice ale familiei tale.
Ia legătura cu noi prin email la office@rotherm.ro sau la tel. 0745086450. Te așteptăm și în magazinul nostru online, unde vei descoperi o gamă variată de sisteme de încălzire eficiente, pe care le poți comanda imediat sau care pot fi aduse la cerere.
Pentru alte noutăți, ne găsiți și pe pagina noastră de facebook.