Nevoia de a te răcori când temperaturile devin insuportabile a existat dintotdeauna. Acum ne bucurăm de tehnologii avansate, iar canicula nu ne mai deranjează atât de tare. În vremuri de demult, însă, oamenii erau nevoiți să găsească soluții dintre cele mai neobișnuite pentru a scăpa de disconfortul termic.
Astfel, au apărut, încă din Antichitate, prototipuri de sisteme, asemănătoare cu ceea ce înțelegem noi astăzi prin aparatele de aer condiționat. Vorbim, desigur, de sisteme care funcționau fie manipulate de oameni, fie cu ajutorul vântului.
Egiptenii din Antichitate au fost primii care au inventat un sistem de răcorire a aerului, alcătuit dintr-un fel de ventilator din trestie care se punea în fereastră. Trestia era stropită cu apă și în felul ăsta, prin eveporarea apei, se răcorea aerul care intra de afară, pe fereastră.
Câțiva ani mai târziu, romanii au inventat și ei un sistem propriu de răcire, format de această dată din apeducte montate în pereți și încărcate cu apă rece. De aceste facilități se bucurau, însă, doar cei foarte înstăriți.
În secolul al doilea, chinezii au inventat un fel de ventilator format din șapte roți, având fiecare diametrul de 3 metri, și care era manipulat de prisonieri.
Acestea sunt doar câteva exemple legate de soluțiile implementate în vremuri în care electricitatea nu fusese descoperită.
Primul aparat de aer condiționat apropiat de varianta pe care o cunoaștem noi astăzi a fost inventat în 1902 de Willis Carrier, cu scopul de a îmbunătăți procesul de lucru într-o tipografie. Invenția lui controla, pe lângă temperatură, și umiditatea, aspecte importante într-o tipografie, întrucât căldură și umiditatea excesive deteriorau hârtia și cerneala.
Funcționarea sistemului lui Carrier se baza pe niște spirale umplute cu apă foarte rece, prin care era insuflat aerul cald din încăpere , răcit și expulzat înapoi. Practic, sistemul lui de răcirea a aerului s-a bazat pe o altă invenție de-a lui, care funcțioa pe același principiu, cu diferența că spiralele erau umplute cu apă fierbinte și astfel aerul din încăpere era încălzit.
Invenția lui a fost un real succes și de acolo până la forma actuală a aparatelor de aer condiționat nu a mai fost decât un pas. Astăzi ne bucurăm de aparatură cu diferite puteri de răcire și funcții din ce în ce mai avansate.