Cum alegi caloriferul potrivit pentru locuința ta, având în vedere că toate elementele care compun sistemul de încălzire, de la centrala termică, până la calorifere, trebuie să funcționeze într-o sinergie perfectă.
Mai mult decât atât, piața instalțiilor termice abundă de variante și modele care mai de care diferite prin formă, putere sau material de construcție, astfel încât alegerea unui calorifer sau a altuia devine și mai dificilă.
Să o luăm cu începutul: tipul de material folosit. Astăzi, pe piață, există radiatoare din oțel, fontă sau aluminiu, fiecare aducând după sine o serie de beneficii: în timp ce unele se încălzesc mai ușor, altele mențin mai bine căldura. Desigur, luăm în calcul și componenta financiară: cele de aluminiu sunt mai ieftine decât cele de fontă, în timp ce caloriferele din oțel se află undeva la mijloc.
Caloriferele din fontă sunt foarte grele, au un preț mai ridicat, însă păstrează căldura cel mai bine. În plus, spre deosebire de celelalte două variante, caloriferul din fontă va rezista un timp mai îndelungat, fiind mai rezistent la coroziune și șocuri mecanice.
Caloriferele din oțel sunt de asemenea rezistente și sunt apreciate pentru că rezistă la temperaturi foarte înalte și distribuie destul de repede căldura în încăpere. Sunt mai ieftine decât cele din fontă și au o garanție destul de mare, aproximativ 10 ani.
Calorifele din aluminiu sunt ușor de manipulat și de instalat. Au o garanție aproape la fel de mare ca și cele din fontă. Se încălzesc foarte ușor, însă nu păstrează căldura la fel de mult ca cele din fontă sau oțel. Materialul din care sunt construite permite o varietate mai mare de modele, designuri, astfel încât se încadrează foarte ușor în aproape orice stil de amenajare.
După ce ați stabilit tipul de material pe care îl preferați, trebuie să vă gândiți la dimensiunea încăperilor în care urmează să montați caloriferele. În funcție de aceste coordonate, instalatorul cu care colaborați vă va sfătui să alegeți atât locul în care să fie montant, cât și mărimea potrivită a caloriferului. Pe piață, veți găsi toate dimensiunile necesare, de la înălțimi de 400 mm până la 900 mm etc. și lungimi de la 400 mm până la 3000 mm, în funcție de producătorul ales.
Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor. Pentru alte lămuriri, ne găsiți și pe pagina noastră de facebook.