Contactează-ne: 0745 086 450
0

Nu ai niciun produs în coș.

Avantajele unui sistem de încălzire hibrid: centrală termică cu pompă de căldură

Piața instalațiilor termice abundă în soluții de încălzire eficiente, însă uneori alegerea doar a uneia dintre ele poate nu reprezintă o soluție optimă pentru cazul tău. De aceea, ar fi bine să te orientezi spre un sistem de încălzire hibrid: centrală termică cu pompă de căldură. Pentru a înțelege cum funcționează acesta, înainte de toate, facem o scurtă trecere în revistă a caracteristicilor fiecărei soluții în parte: centrală termică, respectiv pompă de căldură.

Avantaje și dezavantajele centralelor termice

Centrala termică – alege-o pe cea potrivită, ținând cont de dimensiunea spațiului, dar și de tipul de combustibil (gaz, electricitate). De exemplu, pentru un apartament cu o suprafață între 150-200 mp, este în regulă să optați și pentru o centrală termică de 24 kW sau una de 28 kW.  În ceea ce privește vilele/casele construite pe spații foarte mari și înalte, este mai bine să vă orientați spre centrale termice cu puteri mari și foarte mari. De asemenea, puteți opta pentru modelele de centrale termice doar pentru încălzire și să instalați, separat, și un boiler termoelectric. Trebuie să aveți în vedere că o centrală termică trebuie revizuită la fiecare doi ani.

  • Avantaje: eficiență ridicată, consum redus, durată de viață destul de mare (minimum 10 ani).
  • Dezavantaje: Preturile pentru montarea unei centrale termice pot varia foarte mult, deoarece trebuie luat in considerare brandul centralei pe care il alegi, manopera si materialele necesare.

Avantaje și dezavantaje pompă de căldură

Ca definiție, pompele de căldură transferă căldura dintr-un mediu  rece către un mediu cald. Astfel, ele extrag căldura din aer, apă, sol și o transferă într-o încăpere printr-un sistem de radiatoare/ventilconvectoare etc. Ele pot fi folosite atât pentru încălzire cât și răcirea aerului, dar și pentru producerea de apă caldă menajeră (acm). Sunt soluții ecologice la care poate apela oricine.

  • Avantaje: simplu de conectat la alte sisteme de încălzire, ușor de montat, poate produce apă caldă, poate fi folosită și la răcorirea spațiului, în sezonul cald, ușor de întreținut (costuri minime).
  • Dezavantaje: locuința trebuie izolată foarte bine, pentru a nu pierde căldura, astfel încât să reducă eficiența pompei, performanța pompei este dependentă de temperaturile externe (când temperaturile sunt prea scăzute, pompa muncește mai mult pentru a extrage căldura, deci va (și se va) consuma mai mult).

centrală termică cu pompă de căldură

Cum împacă un sistem hibrid (centrală termică cu pompă de căldură) avantajele și dezavantajele fiecărui sistem?

Atât centrala termică modernă, cât și pompa de căldură sunt sisteme de încălzire eficiente din punct de vedere energetic. Atunci când lucrează împreună, gradul de eficiență crește.

În perioadele cu temperaturi normale, pompa de căldură va reuși singură să producă căldura necesară, fără a fi nevoit să pornești și centrala. Dar, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, și pompa de căldură nu mai dă randamentul dorit, e suficient să comuți pe centrala termică. Acest schimb se poate face automat în cazul centralelor pe gaz sau electrice, iar dacă folosești un cazan pe combustibil solid, trecerea o vei face tu manual. Desigur, atunci când temperaturile revin și pompa „se poate” descurca singură, se va proceda invers.

Durata de viață a unui sistem hibrid centrală termică cu pompă de căldură este mai ridicat, decât în cazul sistemelor luate singular. Pentru că ele nu lucrează permanent la capacitate maximă, ci preiau pe rând rolul de încălzire.

Ai grijă și de mediul înconjurător. Sistemul hibrid este ecologic, pentru că nu necesită un consum la fel de mare de energie pentru a te încălzi pe timpul iernii.

Cum să obții cât mai multe avantaje de la sistemul hibrid centrală termică cu pompă de căldură?

Oricât de eficient ar fi sistemul hibrid (centrală termică cu pompă de căldură), sunt câteva lucruri pe care trebuie să le faci și tu pentru a menține temperatura ambientală dorită, dar și pentru a reduce consumul energetic. Iată, concret, ce poți face:

  • verifică nivelul de umiditate din locuința ta – umezeala în exces accentuează senzația de frig;
  • fii atent ca toate conductele să fie sigilate/izolate și să nu existe scurgeri;
  • verifică dacă trebuie făcută aerisirea caloriferelor;
  • asigură-te că locuința ta este corect izolată;
  • ține ușile închise în camerele pe care nu le folosești, pentru a nu pierde căldura (în respectivele camere, poți seta caloriferele la minimum, pentru a economisi);
  • folosește termostatul de cameră.

Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor. Dacă aveți nevoie de consultanță în alegerea unui sistem de încălzire hibrid, luați legătura cu noi prin email la office@rotherm.ro sau la tel. 0745086450, pentru a discuta mai detaliat  care soluție de încălzire este cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră :). Vă așteptăm și în magazinul nostru online, unde veți descoperi o gamă variate de sisteme de încălzire eficiente, dintre cele enumerate mai sus, pe care le puteți comanda imediat sau vă pot fi aduse la cerere. 

Pentru alte noutăți, ne găsiți și pe pagina noastră de facebook.

 

Preturile afisate pe site site contin T.V.A.

Despre Rotherm Grup

Rotherm Grup ofera beneficiarilor consultanta tehnica si furnizeaza echipamente termice pentru incalzirea si climatizarea spatiilor, precum si echipamente pentru tratarea apei. Pe de alta parte, Rotherm Grup pune in practica o politica de preturi care vine in sprijinul cerintelor clientului, totodata punand la dispozitia beneficiarului stocuri permanente, montaj si service pentru echipamentele achizitionate.

Certificari

Informatii contact

SC ROTHERM GRUP SRL
Adresa: Iași, Blvd. C A Rosetti nr. 1, bloc 304, Tr. II, parter, cod postal 700141
CUI: RO 13499191
Registrul comertului: J 22/825/2000
Punct de lucru Iași: 0745 086 450
Punct de lucru București: 0723 285 564
Site: www.rotherm.ro
Email: office@rotherm.ro
Service: razvan.pencu@rotherm.ro