Ai centrală termică în condensare? Sau te gândești să îți pui una? Atunci ești norocos. Este minunat să nu depinzi de fiecare dată de sistemul public pentru încălzire sau pentru apa caldă curentă. De asemenea, costurile la facturi sunt reduse, întrucât tu stabilește cât consumi.
Dar, pentru ca economia la facturi să fie cu adevărat vizibilă, contează și tipul de centrală termică pe care alegi să ți-l instalezi. Mai toți producătorii aduc pe piață centralele termice în condensare (în condensație), cu atât mai mult cu cât și directivele europene au început să impună acest lucru. Motivul este unul simplu: centralele care funcționează pe principiul condensării consumă mai puține resurse (cu până la 30% mai puține decât centralele convenționale) și poluează mai puțin.
Întâi, să vedem cum este construită o centrală termică. În principiu, orice centrala termică este compusă din următoarele elemente:
– arzător
– camera de ardere
– sistem de evacuare a gazelor arse
– sistem de preparare a a.c.m.
– schimbător de căldură
– pompă de circulație
– robineți
– vas de expansiune
– senzori de comandă
Pentru a înțelege de ce este mai avantajoasă o centrală termică în condensare, să vedem cum funcționează această tehnică a condensării: condensarea este un fenomen natural, prin care vaporii de apă sunt lichefiați. Cei din industria sistemelor de încălzire au aplicat acest principiu și în cazul centralelor termice pe gaz. Prin încălzire, gazul emană vapori de apă (prin ardere, gazele eliberează hidrogen care se combină cu oxigenul din aer, formând vaporii de apă). Până acum, în cazul modelelor mai vechi de centrale termice, acești vapori erau eliminați prin coșul de fum. O centrală în condensare, însă, valorifică energia latentă rezultată în urma condensării vaporilor de apă, rezultând astfel un consum mai mic al resurselor. Practic, se crează o nouă sursă de căldură gratuită pe care centrala termică o folosește și o distribuie în sistemul de încălzire.
Randamentul unei centrale termice în condensare este, de asemenea, mult mai ridicat decât în cazul unei centrale termice tradiționale, depășind 100%. Asta se datorează pierderilor foarte mici de căldură, comparativ cu celelalte tipuri de centrale.
Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor. Pentru alte lămuriri, ne găsiți și pe pagina noastră de facebook.