Atunci când te gândești să aduci îmbunătățiri casei tale și vrei să optezi pentru un cazan termic pe lemne cu gazeificare, în detrimentul unei sobe clasice, trebuie, întâi de toate, să vezi ce avantaje substanțiale îți poate aduce această investiție.
Să înțelegem mecanismul de funcționare:
Prin construcția specială a drumurilor de fum și a utilizării unui ventilator de exaustare, buștenii de lemn sunt aduși în starea de „gazeificare” (procesul în care hidrocarburile ușoare sunt degajate din lemn și participă la ardere), acest lucru presupunând o ardere mai eficientă a lemnului. Practic, flacăra nu arde lemnul direct, așa cum se întâmplă în sobă, ci gazele pe care acesta le degajă.
Ce avantaje are un cazan termic pe lemne cu gazeificare:
- Este o metodă avantajoasă pentru încălzirea locuinței, superioară sobelor clasice
- Procesul de gazeificare asigură economisirea cantității de lemn folosite pentru încălzire
- Asigură un randament de 80-90%
- Este ecologic, întrucât fumul degajat conține mult mai puține particule toxice nearse
- Arderea lentă și randamentul ridicat presupune alimentarea mai rară cu combustibil
Ce dezavantaje are acest tip de cazan:
Ca orice lucru, și cazanul termic pe lemne cu gazeificare prezintă unele dezavantaje:
- O cameră specială (cameră tehnică) în care să fie montat
- Folosirea unui lemn de foarte bună calitate, cu o umiditate scăzută și care să ofere la rândul lui randamente ridicate la ardere. Acest tip de cazane nu permit folosirea resturilor forestiere sau o brichetelor din rumeguș, spre deosebire de un cazan clasic care permite o gamă mai largă de combustibili, ceea ce poate duce la costuri mai ridicate a combustibilului.
Dacă v-ați decis asupra unui cazan cu gazeificare, noi vă oferim câteva exemple de astfel de centrale pe combustibil solid:
Cazane din oțel, cu gazeificare, Ferroli:
Modelul CGF vine cu mai multe variante de putere, de la 25 kW, 36 kW sau 49 kW și dispune de un panou de comandă, digital, performant, FLA 250. Printre principalele lui avantaje enumerăm: dimensiunea generoasă a camerei de depozitare, cameră ardere cu recuperatoare de căldură de înaltă eficiență, autodiagnoză, autonomia ridicată de funcționare sau volumul ridicat de apă.
Combustibil recomandat: lemn uscat, putere calorifică 15-17 MJkg , conținut de apă min 12% – max 20%, diametru 80 – 150 mm
Modelul DP STANDARD / DP PROFI sunt destinate încălzirii locuințelor familiale și a altor obiective similare, având puteri până la 95 kW și este destinat exclusiv arderii lemnului (orice tip de lemn uscat, în principal bușteni). Este necesară utilizarea unui rezervor termic suplimentar (PUFFER) care să înmagazineze excesul de căldură produs de cazan, pentru prevenirea formării condensului. Printre avantajele lui principale, enumerăm: dimensiunea compactă, randamentul crescut, timpul de ardere la sarcină utilă: 3 ore.
Cazan din oțel cu gazeificare, Viessmann
Modelul Vitoligno 150 S este complex și poate fi folosit în regim bivalent, fiind un foarte bun generator de energie termică pentru instalațiile de încălzire pe gaz sau combustibil lichid existente, participând și la prepararea apei calde menajere. Avantajele pe care acest model le presupune sunt următoarele: randament de 93%, cameră de alimentare voluminoasă, consum redus de energie, ventilator de evcuare a gazelor arse, sistem de automatizare intuitiv, posibilitatea actualiării software-ului de pe un card SD etc.
Modelul Vitoligno 100 S este un cazan din oțel, cu o cameră de alimentare generoasă, ce permite încărcarea cu ușurință a combustibilului. Datorită principiului de gazeificare, are un randament foarte mare și emisii poluante scăzute. Alte avantaje ale acestui model sunt ventilatorul de absorbţie performant şi camera de ardere cu captuşeală din siliciu-carbid, sistemul simplu de curățare a cazanului, confort sporti oferit de sistemul de automatizare Victronic.
Sperăm că acest articol v-a fost de ajutor. Pentru alte lămuriri, ne găsiți și pe pagina noastră de facebook.